Så tar du dig runt i Tokyo
I en stad så stor som Tokyo kan det vara bra att veta hur man tar sig från A till B. Lyckligtvis har den här staden kanske världens bästa kollektivtrafik. Omkring ett dussin olika operatörer driver allt från tunnelbanelinjer till pendeltåg och ett par monorail-linjer som ansluter alla viktiga platser på ett föredömligt smidigt sätt. Lägg till detta att tågen alltid är rena, sällan kommer sent, och att trafiken är så tät som var 90:e sekund på de viktigaste linjerna, och du förstår kanske varför jag tycker det verkar helt meningslöst att skaffa bil för den som bor här.
Men ett par nackdelar finns det. Den första, som många besökare överraskas över och som kan vara ett riktigt problem för många, är att det inte finns någon nattrafik annat än ett par busslinjer. Tågen slutar rulla någon gång mellan midnatt och klockan 01 på de flesta linjerna och börjar gå igen omkring klockan 05 på morgonen. Uppehållet är nödvändigt eftersom det är på natten allt underhåll av banorna görs.
Mycket av den service som finns i staden är anpassad efter tågtiderna. Barer har t.ex. ofta öppet till kl. 05 på morgonen (alla dagar i veckan), och det finns mängder av dygnetruntöppna snabbmatsrestauranger och mangakaféer där du kan invänta morgontågen. Detta är dock ett ämne för ett annat inlägg.
Värt att veta är också att det i Japan är socialt accepterat att t.ex. sova på ett kafé eller till och med på gatan om nöden kräver (men väldigt obekvämt och ingenting jag skulle rekommendera någon). Kolla instagramkontot Shibuyameltdown om du vill veta hur detta kan se ut i praktiken. Shibuya efter midnatt är ganska fjärran den bild av ordnad disciplin och strikta sociala spelregler som gäller i landet under arbetstid. Värt att notera är att säkerheten även nattetid är väldigt hög – somnar du på gatan med mobiltelefonen i din hand är sannolikheten stor att den finns kvar när du vaknar igen.
Ginza-line är den äldsta linjen i Tokyos tunnelbanenät
En annan detalj som kan vara förvånande för förstagångsbesökare till Tokyo när det kommer till kollektivtrafiken är att varje operatör tar betalt individuellt. Att många tåg och banor delas mellan operatörerna gör detta än mer komplicerat och att korta resor ibland blir omotiverat kostsamma. Åker du en station med metron med ett tåg som sedan kör till nästa station som ligger på en privat operatörs bana måste du alltså betala för två resor. Lyckligtvis är enkelresor här förhållandevis billiga, mellan tummen och pekfingret kostar det 140-260 yen (ca 12-25kr) per enkelresa inom centrala Tokyo så länge du håller dig inom en och samma operatörs nät. Något enkelt vecko- eller månadskort för fria resor över alla linjer, i stil med SL-kortet i Stockholm, finns inte så länge du inte begränsar dig till att enbart använda dig av Tokyo Metros nät. De som pendlar till jobb eller liknande köper oftast ett månadskort som då enbart gäller på rutten mellan hemmet och arbetsplatsen.
För att hitta bästa rutt mellan två platser rekommenderar jag Google Maps och för att underlätta resandet rekommenderar jag att du laddar på ett IC-kort med pengar (Suica eller Pasmo heter de vanligaste) och använder detta vid in- och utpassering genom spärrarna. Då behöver du inte bry dig om att köpa enkelbiljetter i exakt rätt valör i förväg innan varje resa. Jag tror att det även går att använda Apple Pay för att betala resorna nu för tiden, men har ingen egen erfarenhet av detta.