Världens största stad? Men Hur stort är Tokyo egentligen?

Sumidafloden i centrala Tokyo sedd från Tokyo Sky Tree

Sumidafloden i centrala Tokyo sedd från Tokyo Sky Tree

 
 

Tokyo med omnejd klassas ofta som världens största storstadsområde. Befolkningen i det som kallas för Greater Tokyo Area, eller “Stor-Tokyo” på svenska, uppgår idag (2018) till omkring 38 miljoner människor som delar på en yta ungefär lika stor som Skåne. Vad som egentligen ingår i det här området är dock ganska flytande beroende på vem man frågar, här finns en wikipediaartikel värd att titta närmare på om du, som jag, gillar sånt. (https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Tokyo_Area).

Värt att komma ihåg är dock att detta nästan alltid innefattar flera andra städer också, däribland Yokohama som i sig själv är den näst största staden i Japan, och Kawasaki, Saitama och Chiba, tre andra jättestäder som var och en har mellan 1-7 miljoner invånare. Att man nämner dessa i samma andetag beror bland annat på på att allt mer eller mindre har vuxit ihop till en endaste megastad, utan några tomma ytor mellan dem att tala om.  

 
En väldigt liten del av en väldigt stor stad

En väldigt liten del av en väldigt stor stad

 

Ett par andra begrepp som kan vara bra att ha koll på är “the 23 special wards of Tokyo”, som utgör vad man kanske skulle kunna kalla “Tokyo tätort” på Svenska. Administration av en stad så stor som Tokyo är svår att anpassa till svenska referensramar, så det är lätt att trassla bort sig, men jag ska ändå göra ett försök att snabbt förklara hur stan är uppbyggd.

Om du tänker på varje “ward” som en stadsdel i stil med Södermalm och Vasastan i Stockholm eller Möllevången och Slottsstaden i Malmö så…. Är du nog inte riktigt på rätt spår, om jag ska vara ärlig. Tänk snarare på Brooklyn, Manhattan och Bronx i New York eller Kreuzberg och Mitte osv i Berlin. Tänk i så fall hellre på varje ward som en egen stad (på engelska används ofta ordet “city” istället för “ward”), med eget ansvar över sådant som skatter och folkbokföring och annat mys. Jag kommer hädanefter att referera till dessa som “de 23 specialdistrikten”.

På Japanska använder man ordet “ku” efter stadsdelens namn, några exempel är Shibuya-ku, Minato-ku och den stadsdel där jag själv bott allra längst -- Setagaya-ku.  Totalt finns det alltså 23 “ku” eller specialdistrikt, och dessa utgör alltså Tokyo tätort, ett område med ungefär 9 miljoner människor.

Den sista indelningen som jag tycker är värd att nämna är Tokyo-to, som på Svenska skulle bli Tokyo län men som på engelska går under namnet “Tokyo Metropolis”. Här ingår utöver de 23 mest centrala distrikten även: 26 st “shi” (cities på Engelska), fem “cho” (towns på Engelska), åtta “mura” (villages). Som ni kan se på bilden här under sträcker sig staden från öst till väst, med de centralaste delarna (de 23 specialdistrikten i lila) till öster. Tokyo-to har ca 13,5 miljoner invånare.

Bild från Wikipedia

Bild från Wikipedia

I Tokyo-to ingår även ett gäng öar som kallas “Tokyo-shoto” på Japanska. Dessa sträcker sig som ett pärlband med start i Tokyobukten och fortsätter söderut. Längst ut ligger Ogasawara arkipelagen, där omkring 3000 människor bor, merparten på huvudön Chichijima (“pappaön”). För att komma hit krävs en båtresa på ca 30 timmar -- ingen flygförbindelse finns. Trots att livet på dessa tropiska söderhavsöar skiljer sig dramatiskt från det i storstaden så är invånarna formellt ändå Tokyobor, snacka om att det är en stad med kontraster!

Faktum är att Chichijima är ett av mina drömresmål i Japan, ön hamnade på min radar efter att jag läste om det här tjusiga stället (http://www.spoon-tamago.com/2016/02/04/pat-inn-a-modernist-hotel-on-tokyos-tropical-chichijima/). Om allt går sig väl kan jag kanske återkomma med en rapport från hur livet ter sig på Tokyos mest isolerade stadsdelar här på hemsidan inom kort. Men för stunden måste ni hålla till godo med mina guider från mer lättbesökta delar av stan...