Sagamiko – natur och retrocharm vid konstgjord sjö

Comments

Add a Comment

Sagamiko är en pittoresk liten by belägen i bergen strax väster om Tokyo, inte långt från Tokyos högsta berg Takao. Sagamiko var ett populärt rekreationsområde under bubbel-åren, men nu har glansdagarna onekligen falnat. Torget framför stationen har samma melankoliska aura som många andra mindre japanska småstäder med ett gammalt kafé (kissaten), ett par generiska restauranger och ett öde turistkontor.

_DSC3019

_DSC3013

_DSC3017

MEN, Sagamiko har ett stort ess i rockärmen. Promenera ner till sjön (som är ett resultat av att Sagami-dammen byggdes på 30-talet och översvämmade en dal med ca 200 hushåll som tvångsförflyttades), och du hittar flera gamla arkadhallar där tiden stått still sedan 90-talet. För dig med minsta intresse för retrospel och/eller gamla klassiska japanska underhållningsinrättningar som prickskytte och smart-ball, är Sagamiko ett måste. Här finns även flera små charmiga restauranger, en glassbutik och ett litet ryokan där det fortfarande går att övernatta. Räkna inte med att någon kan engelska, så be någon med språkkunskper boka åt dig.

P1090387

_DSC3123

_DSC3121

P1090410

P1090368

_DSC3147

_DSC3112

_DSC3118

Sagamiko

Sagamiko är även värt att besöka för dig som är intresserad av övergivna platser eller urban exploration. Inte långt från sjön ligger en övergiven bowlinghall. En stor del av insidan är fortfarande intakt och många gamla spelmaskiner står kvar. Det ligger även rikligt med bowlingklot på parkeringen under huset och i buskarna runtomkring. Jag frågade en av butiksägarna nere vid sjön om vad som egentligen hade hänt med bowlinghallen. Tydligen var det hamnade ägaren i ekonomisk knipa någon gång runt 2010, och försvann spårlöst i samband med detta. Ingen verkar i dagsläget göra anspråk på lokalen, och det verkar inte vara aktuellt med någon rivning i skrivande stund (sommaren 2016).

_DSC3030

_DSC3026

_DSC3025

En bit bort från staden och tydligt synligt från vattenbrynet ligger även ett enormt love hotel, även detta övergivet sedan många år. Jag är verkligen är sugen på att titta närmare på det någon gång, men det ligger lite väl långt från stationen för att jag ska våga mig på att ta mig dit till fots. Bil behövs.

Det tar ca en timme att åka till Sagamiko med Chuo-line från Shinjuku (byte i Takao). Närheten till storstan men den dramatiskt annorlunda atmosfären gör att det här en plats jag ofta återkommer till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *