Ryogoku – himmelriket för sumoälskare

Comments

Add a Comment

Ryogoku är paradiset för dig som är intresserad av välvuxna män som gör saker tillsammans. En aktivitet mer känd som sumobrottning. Här kan du vid sidan om att äta sumo-mat, även beskåda såväl tävlingsmatcher som brottarnas morgonträning.


Ett stenkast från JR Ryogoku station hittar du Kokugikan, den största arenan för sumobrottning i Japan med plats för över 10 000 besökare. Tre gånger per år äger tävlingar rum här (i januari, maj och september). Även om ditt besök inte samanfaller med någon av de stora tävlingarna finns det chans att beskåda välvuxna män som gör saker med varandra. Flera av stallen (”beya” på japanska), låter utomstående komma och titta på brottarnas morgonträning. Du måste dock kontakta dem först. På grund av besökare som inte respekterat de många regler som omgärdar beskådande av träningen verkar det dock som att en del stall slutat ta emot utländska besökare, men det skadar ju aldrig att försöka. En lista med kontaktinformation till de flesta stallen finns på Nihon Sumo Kyokais hemsida (http://www.sumo.or.jp/en/). Be någon som behärskar japanska att sköta kontakten.
Sumo - morgonträning hos Azuma-Beya.ryougoku-16

Om du tar dig till Ryogoku, passa även på att pröva chanko nabe, sumobrottarnas traditionella vardagsmat. En gryta som kan innehålla lite allt möjligt. Däribland grönsaker, kyckling, fläsk, biff, fisk, skaldjur, svamp och/eller tofu. Flera restauranger som serverar chanko ligger i området kring stationen. På Chanko Tomoegata (Ryogoku 2-17-16, Sumida-ku) går det även bra att äta chanko till lunch för en billig peng. Deras lunchmenyer kostar från 1000 yen och uppåt.

ryougoku-2

Samtidigt som morgonträningen pågår dukas lunchen fram i ett annat rumVill du köpa sumo-kläder rekommenderas ett besök på Lion-do (Ryogoku 4-30-10, Sumida-ku. http://www.liondo.co.jp/), där du hittar du allt från kavajer till underkläder i storlekar upp till 8L.

_DSF6273

När du ändå är i trakterna rekommenderas även ett besök i Kyuyasuda Garden, en traditionell japansk trädgård byggd under Edo-eran av en av de rikaste familjerna i Tokyo. Trädgården är idag öppen för allmänheten och inträdespriset trevliga 0 yen.

ryougoku-19

I kvarteret bredvid hittar du en park med ett minnesmonument tillägnat de som omkom i den stora jordbävningen 1923. Här ligger även ett museum tillägnat denna ofantliga naturkatastrof som skördade över 100 000 människoliv.

ryougoku-22

ryougoku-23

ryougoku-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *