2k540 Aki-Oka Artisan – Unik shopping

Comments

Add a Comment

50 butiker med småskalig tillverkning av hantverk från hela Japan har samlats under Yamanote-linjens spår. Det här shoppingområdet har ett märkligt namn, men låt inte det avskräcka. Här hittar du mängder av intressanta och unika butiker.

_DSC6550

Aki-Oka Artisan öppnade i slutet av 2010. Området är resultatet av ett ambitiöst projekt med JR (Japans största tågoperatör) i spetsen, med syfte att bättre utnyttja den mark som företaget förfogar över. En bit av området under den för tokyoborna oumbärliga Yamanote-linjen gjordes om från parkering till en attraktiv shoppinggata. Men istället för ytterligare ett själlöst shoppingkomplex med samma tråkiga kedjebutiker valde man att istället här fokusera på hantverk och småskalig produktion, vilket är en flirt med det arv som fortfarande färgar den här delen av östra Tokyo. Flera av butikerna drivs av passionerade entreprenörer som lever för sina hantverk.

_DSC6473

2K540 Aki-Oka Artisan sträcker sig ett par hundra meter mellan Akihabara och Okachimachi, men många av butikerna som verkar här har sina rötter i andra delar av landet. Här hittar du allt från handgjorda läderprodukter och paraplyer till hattar och traditionella japanska inredningsprodukter, via tangentbord i trä och leksaker av mjuk vinyl.

Här är några av mina favoritbutiker:

Uamou

Uamou-1

 

Uamou

Uamou-2

Liten oberoende leksaksbutik som ligger bakom den hornförsedda utomjordingen Uamou. Figurernas detaljer görs fortfarande till stor del för hand och många av varianterna tillverkas enbart i begränsad upplaga. I butiken finns även smycken och serier med karaktärerna från Uamous universum.

Uamou grundades 2011 av Ayako Takagi. Fanskaran växte snabbt och på senare tid har hon gjort samarbeten med flera andra välkända varumärken som t.ex. Beams, Ultraman och Hakone Open Air Museum.

Vägg i vägg med butiken ligger en restaurang som drivs av Ayakos bror. Deras roast beef bowl lunch för 900 yen rekommenderas varmt!

www.uamou.com

Tokyo Noble

tokyonoble2

tokyonoble1

Liten paraplybutik enligt egen utsago säljer paraplyer i 77 olika färger. Kvalitetsparaplyer som sätts ihop för hand. Men smakar det så kostar det. Räkna med att få betala från 6500 yen och uppåt.

www.tokyo-noble.com

Masunaga 1905

Masunaga1

Masunaga2

Glasögonbutik med anor som sträcker sig längre än 100 år bakåt i tiden. Här hittar du kvalitetsbågar som två år i rad belönats med Silmo D’or, glasögonens Oscar, ungefär. Bågar från omkring 20000 yen och uppåt. En av deras optiker pratar engelska, vilket kanske kan vara bra att känna till om du planerar att göra en synundersökning.

www.masunaga1905.jp

Nocra

Norca3

Nocra2
Nocra säljer träprodukter från Hokkaido. En personlig favorit är deras visitkortsfodral. För bara ett par hundra yen extra kan du få ditt eget namn (eller någon annans) ingraverat på produkterna. Resten av sortimentet består av heminredning. Allt från leksaker till traditionella japanska Hinamatsuri-dockor med en egen twist.

www.nocratokyo.jimdo.com

Spingle Move

Spingle5 Spingle4 Spingle2 Spingle3

Vad sägs om ett par handgjorda sneakers i känguruläder? Spingle move tillverkar alla sina produkter i en liten fabrik i Hiroshima med 80-åriga anor. Jag gillar att de är så måna om att kunderna ska kunna använda skorna så länge som möjligt och erbjuder reparationer både via butiken och online.

Trots den småskaliga produktionen och den stora mängden handarbete är priserna överkomliga, sneakers finns från 15 000 yen och uppåt.

www.spingle.jp

Yanaka Coffee

YanakaCoffee

Tröttnar du på shoppandet rekommenderar vi att du stannar vid Yanaka Coffee, en rosterikedja med butiker runt om I Tokyo. Doften från de rostade bönorna är svår att motstå, och fungerar även som en vägvisare till den lilla butiken.

_DSC6587

Men namnet då, hur var det med den biten. Jo, 2K540 anspelar på avståndet från Tokyo Station, som ligger 2 kilometer och 540 meter härifrån. Aki-Oka är en sammanslagning av Akihabara och Okachimachi, de två närmsta stationerna på Yamanote-linjen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *